torsdag 30. november 2017

Områdene rundt Eiavatnet

de vakreste i Rogaland?

Rogaland Fylkeskommune gav i 1996 ut ei bok om vakre landskap i Rogaland:


Et omfattende arbeid ble gjort for å dokumentere enestående områder som det bør tas hensyn til ved større inngrep (som ny E39? ).

Gro Karin Hettervik var prosjektleder 


onsdag 29. november 2017

Området rundt Eiavatnets spennende geologi.

Eiavatnet er markert med ei pil. Kart fra NGU 

Området markert med blått består av bergarten Anortositt, også kalt "Månestein" fordi den finnes nesten bare her og på månen. Andre forekomster er i Bergensområdet, Sogn, Jotunheimen og i Canada. Bergarten utvinnes i Sirevåg og Hellvik og brukes til fasademateriale.

Fargepaletten fra Sokndal til Bjerkreim kalles for Bjerkreim - Sokndal - intrusjonen.

For ca 930 mill år siden var området en smelte langt under jordoverflaten. Etter hvert som området ble avkjølt når det kom nærmere overflaten så størknet det i ca 10 omganger, hvert lag med sin spesielle geologi.  Et enkelt bilde er at det så ut som en løk med lag på lag. I dag er området erodert i løpet av de 900 mill årene. Vi ser konturene av "løk-lagene" på høykant rundt Grøsfjellvatnet og nordvestover.. Geologer fra hele verden kommer på besøk for å betrakte fenomenet. Hele området omfattes av Unesco Magma Geopark



Ett av de 4 alternativene  til nye E39 går gjennom området.


Traseen vil i tilfelle gå over Grøsfjell og følge de geologiske intrusjonslagene nordover og forbi Storeknuten ved Helleland. Unesco Magma Geopark arrangerer guidede turer i området.